Nic tak dobrze nie wpływa na zdrowie dzieci i młodzieży jak odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dzieci od najmłodszych lat należy zaznajamiać z jak największą ilością smaków, podawać owoce i warzywa w różnych atrakcyjnych formach, zarażać miłością do zdrowego żywienia, eksperymentów kulinarnych, próbowania i smakowania.
Warto pokazać naszym uczniom, że czasami z niezbyt atrakcyjnego warzywa czy owocu można wyczarować smaczne danie. Temu zagadnieniu poświęcony był moduł " Wiem co jem – zdrowe odżywianie", który zakończył zajęcia koła przyrodniczego realizowanego w klasie V przez panią Dagmarę Nowak. Uczniowie na zajęciach przypomnieli budowę układu pokarmowego człowieka, rolę składników pokarmowych występujących w pokarmach, omówili
piramidę zdrowego odżywiania oraz poznali zasady prawidłowego komponowania posiłków. Po części teoretycznej uczniowie przystąpili do zajęć praktycznych. Ich zadaniem było przygotowanie jednodniowego menu na wybrany dzień tygodnia według poznanych zasad. Musiało ono
zawierać odpowiednia ilość białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin podzielonych na porcje zawarte w głównych posiłkach dnia - śniadaniu, drugim śniadaniu, obiedzie, podwieczorku i kolacji. W czasie zajęć został wykorzystany pakiet edukacyjny wydany przez firmę Winiary „ Żyj smacznie i zdrowo", którego głównym celem jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Dlatego na ostatnich zajęciach uczniowie mieli możliwość przygotowania swojego
ulubionego posiłku, przekąski czy deseru z uwzględnieniem dotychczas zdobytej wiedzy i zaprezentowania klasie. Jednak największą frajdą okazał się dzielenie posiłkiem i wymiana swoich spostrzeżeń co do smaku i podania przygotowanych potraw.
Należy pamiętać, że jedzenie odżywia ciało i daje nam energię, aby przetrwać każdy dzień . Zdrowe odżywianie jest podstawą dobrego zdrowia i kluczowym elementem zdrowego rozwoju człowieka, od okresu prenatalnego i wczesnego dzieciństwa do późniejszych etapów życia.
Zdrowe odżywianie jest równie ważne w zmniejszaniu ryzyka wielu chorób dietozależnych jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, niektórych nowotworów oraz osteoporozy.
Certyfikaty Cambridge dla najlepszych
Mnie jest smutno, że spośród ostrowieckiej młodzieży (kilkuset uczniów) tylko te kilka osób było w stanie zdać taki egzamin ucząc się języka angielskiego już od przedszkola. To świadczy tylko o tym jak niski jest poziom nauki w szkołach. Gratuluję tym, którzy zdali egzamin!
Prawda
14:10, 2025-09-30
Nie ma dobrych wieści o obwodnicy Ostrowca
ale zescie dziady
jan
13:46, 2025-09-30
Co dalej z bezcłowym importem stali z Ukrainy?
Dokładnie nygus.
PUSTY DZBAN
05:11, 2025-09-30
Co dalej z bezcłowym importem stali z Ukrainy?
Głosujecie dalej na PiS i PO. I uśmiechnijcie się Brygada Hej
Nygus 123
22:52, 2025-09-29
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz