Nic tak dobrze nie wpływa na zdrowie dzieci i młodzieży jak odpowiednio zbilansowane posiłki, zawierające mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dzieci od najmłodszych lat należy zaznajamiać z jak największą ilością smaków, podawać owoce i warzywa w różnych atrakcyjnych formach, zarażać miłością do zdrowego żywienia, eksperymentów kulinarnych, próbowania i smakowania.
Warto pokazać naszym uczniom, że czasami z niezbyt atrakcyjnego warzywa czy owocu można wyczarować smaczne danie. Temu zagadnieniu poświęcony był moduł " Wiem co jem – zdrowe odżywianie", który zakończył zajęcia koła przyrodniczego realizowanego w klasie V przez panią Dagmarę Nowak. Uczniowie na zajęciach przypomnieli budowę układu pokarmowego człowieka, rolę składników pokarmowych występujących w pokarmach, omówili
piramidę zdrowego odżywiania oraz poznali zasady prawidłowego komponowania posiłków. Po części teoretycznej uczniowie przystąpili do zajęć praktycznych. Ich zadaniem było przygotowanie jednodniowego menu na wybrany dzień tygodnia według poznanych zasad. Musiało ono
zawierać odpowiednia ilość białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin podzielonych na porcje zawarte w głównych posiłkach dnia - śniadaniu, drugim śniadaniu, obiedzie, podwieczorku i kolacji. W czasie zajęć został wykorzystany pakiet edukacyjny wydany przez firmę Winiary „ Żyj smacznie i zdrowo", którego głównym celem jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Dlatego na ostatnich zajęciach uczniowie mieli możliwość przygotowania swojego
ulubionego posiłku, przekąski czy deseru z uwzględnieniem dotychczas zdobytej wiedzy i zaprezentowania klasie. Jednak największą frajdą okazał się dzielenie posiłkiem i wymiana swoich spostrzeżeń co do smaku i podania przygotowanych potraw.
Należy pamiętać, że jedzenie odżywia ciało i daje nam energię, aby przetrwać każdy dzień . Zdrowe odżywianie jest podstawą dobrego zdrowia i kluczowym elementem zdrowego rozwoju człowieka, od okresu prenatalnego i wczesnego dzieciństwa do późniejszych etapów życia.
Zdrowe odżywianie jest równie ważne w zmniejszaniu ryzyka wielu chorób dietozależnych jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, niektórych nowotworów oraz osteoporozy.
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Funeralny? Tak, istnieje niby takie słowo w języku polskim, tylko pytanie nasuwa się samo, ile osób z niego korzysta? Pewnie znający łacinę i angielski... Nie lepiej użyć dobrego-naszego 'pogrzebowy'❓
Raphael
06:45, 2025-07-08
Rozpoczął się czas letnich festiwali w powiecie.
Brak istotnej informacji. Wstęp wolny?
Iga
17:39, 2025-07-04
Celsa: Czy wraca widmo sprzedaży huty w Ostrowcu?
widać że nie jesteś pracownikiem tego zakładu skoro tak lekko piszesz (Jeśli chcą sprzedać to niech to zrobią) - tu chodzi o największy zakład pracy w mieście którego pracownicy utrzymują tysiące mieszkańców Ostrowca , nie czujesz tego ?? a co do ciężkich warunków pracy w hucie , bywało dużo trudniej i za niewielkie wynagrodzenie + strach że z dnia na dzień pójdzie się na bruk za bramę huty ; zanim coś napiszesz to 100 razy pomyśl...
W.S.
07:45, 2025-07-03
Zmiana na stanowisku Prezesa ZUP w Ostrowcu
Szanowna rado nadzorcza nie jesteście biurem podróży, powinniście jakoś wyglądać. Rozwój usług funeralnych - spoko. Utrzymanie terenów cmentarzy - spoko. Ale wdrażanie rozwiązań podnoszących jakość obsługi mieszkańców cmentarzy to naprawde muszę zobaczyć.
Nowy wymiar...jednak
03:27, 2025-07-03
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz