Prazoki, zarzucajka świętokrzyska, kluska miedzianogórska - to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających Szlak Kulinarny Świętokrzyskiego. W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni.
?php>MAKRO Polska wraz z czołowymi szefami kuchni zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach siedmiu regionów dołączyło Świętokrzyskie. Na Szlaku Kulinarnym tego regionu znajduje się 25 restauracji reprezentujących regionalne dziedzictwo kulinarne. Mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.
?php>Świętokrzyską tradycję kulinarną opisał już Mikołaj Rej, jeden z największych pisarzy epoki renesansu. W swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego", pisze on m.in. o jesiennym jadłospisie w rodzinnym majątku w świętokrzyskich Nagłowicach jako o kuchni, która łączy w sobie elementy kuchni chłopskiej i szlacheckiej oraz czerpie obficie ze smaków uprawnych pól i lasów. Kuchnia regionu świętokrzyskiego pozostała taka do dziś. Istotną częścią świętokrzyskiej tradycji kulinarnej jest również kuchnia żydowska, której przykładem jest chociażby kugiel, ziemniaczana zapiekanka z mięsem drobiowym i rozmąconymi jajkami. Kultowym deserem regionu jest placek spod kamienia, w którego przypadku składniki są równie istotne co sposób przyrządzenia, a tytułowy kamień to element obowiązkowy. Placek składa się z kilku warstw ciasta przekładanych słodką, śmietanową masą. Tak przygotowany placek dociska się płaskim kamieniem, aby poszczególne warstwy idealnie się ze sobą połączyły.
Wybierając się kulinarnym szlakiem Świętokrzyskiego, rozsmakować się można w potrawach przygotowanych przez uczestniczących w programie szefów kuchni. Zgodnie z tradycją regionu, są to m.in kaczka sous vide, medalion z policzków wołowych czy polędwica wołowa. Jeśli goście mają ochotę na słodkie zakończenie swojej kulinarnej podróży, mogą skosztować lokalnych ciast.
?php>Przemierzając Szlak Kulinarny konsumenci mogą zagłosować na najlepszą restaurację biorącą udział w programie Polskie Skarby Kulinarne. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą oddać głos, poprzez kliknięcie w ikonę korony. Restauracje, które otrzymają największą liczbę koron, zdobędą tytuł Najlepszej Restauracji 2023 programu oraz zostaną zaprezentowane w wyjątkowym albumie.
?php>W programie udział biorą następujące świętokrzyskie restauracje:
?php>
Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami programu są firmy: Coca-Cola, Drosed, Mlekovita, Mlekpol oraz Skarby Serowara. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.
?php>Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ostrowiecka.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz