Rośliny strączkowe w codziennej diecie
Rośliny strączkowe są bogate w witaminy i białko. Podstawowy składnik wielu regionalnych diet, ta grupa żywności oferuje mnóstwo korzyści. Dlaczego rośliny strączkowe są tak zdrowym źródłem białka i innych składników odżywczych? Wybierając wegański lub wegetariański catering dietetyczny Poznań musisz spodziewać się, że Twoje dania będą obfitować właśnie w nasiona roślin strączkowych.
Czym są strączki?
Rośliny strączkowe są częścią rodziny roślin strączkowych (wszelkie rośliny, których nasiona rosną w strąkach), ale termin ten odnosi się tylko do suchych jadalnych nasion w strąkach. Fasola, soczewica, ciecierzyca i groszek to najczęstsze rodzaje roślin strączkowych. Orzeszki ziemne, soja, świeża fasola i groch to rośliny strączkowe, ale nie są uważane za rośliny strączkowe.
Rośliny strączkowe to zdrowe źródła białka i witamin
Rośliny strączkowe są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, miedź, magnez, mangan, cynk i fosfor. Dostarczają również błonnik pokarmowy, węglowodany i białko. Rośliny strączkowe mają nie tylko niską zawartość tłuszczów nasyconych, ale ogólnie zawierają bardzo mało tłuszczu. Podobnie jak wszystkie produkty roślinne, nie zawierają cholesterolu. Rośliny strączkowe i strączkowe są również doskonałym źródłem białka.
Zapobieganie i leczenie chorób za pomocą roślin strączkowych
Ze względu na niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika rośliny strączkowe mogą obniżać poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej, a jako część zbilansowanej diety mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jedzenie strączków kilka razy w tygodniu lub, jeszcze lepiej, codziennie, ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Efekt ten wynika głównie z wysokiej zawartości potasu, magnezu i błonnika. Ponadto spożywanie ziaren soi, ciecierzycy, soczewicy i innych roślin strączkowych może również pomóc w utracie wagi ze względu na wysoką zawartość białka, błonnika i węglowodanów, które powoli zwiększają poziom cukru we krwi, co sprzyja uczuciu sytości przez dłuższy okres czasu. Właśnie z tego względu każdy dobrze zbilansowana dieta czy catering dietetyczny nie obejdzie się bez nasion strączkowych.
Rośliny strączkowe jako źródło białka w diecie
Żywność pochodzenia roślinnego zawiera przeciętnie mniejsze ilości niezbędnych aminokwasów w porównaniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, z kilkoma wyjątkami, w tym nasionami soi i konopi. Jednak wartość biologiczną białek pokarmowych można znacznie zwiększyć poprzez łączenie różnych pokarmów zawierających białko, ponieważ zawarte w nich aminokwasy wzajemnie się uzupełniają. Najlepiej łączyć rośliny strączkowe ze zbożami, orzechami, nasionami i warzywami, które można spożywać również przez cały dzień. Strawność białka roślinnego z roślin strączkowych można znacznie zwiększyć poprzez gotowanie, siekanie lub moczenie. Dieta roślinna zawierająca regularne porcje roślin strączkowych może dostarczyć więcej niż wystarczającą ilość białka.
Rośliny strączkowe są bardzo wszechstronne w kuchni
Ze względu na dużą różnorodność roślin strączkowych istnieje wiele sposobów na ich gotowanie. Rośliny strączkowe są używane w wielu potrawach indyjskich i azjatyckich. Większość indyjskich potraw na bazie roślin strączkowych jest również ogólnie wegetariańska lub wegańska. Soczewica idealnie nadaje się na przykład do zup warzywnych lub zapiekanek, a ciecierzycę można zamienić w pyszny hummus lub chrupiącą, zdrową przekąskę poprzez jej upieczenie.