Wiemy co Karol Okrasa gotował na Krzemionkach w neolitycznym garnku

 Zgodnie z naszą zapowiedzią w minioną sobotę Telewizja Polska wyemitowała nowy odcinek programu „Okrasa łamie przepisy”.

Odcinek zatytułowany został „W neolitycznym garnku”.

Karol Okrasa próbując odtwarzać dawne smaki sięgnął po dawne krzemienne narzędzia, aby pokazać widzom, jak przodkowie dzisiejszych kucharzy tysiące lat temu obrabiali mięsiwo. W niezwykłej scenerii odtworzonej neolitycznej wioski w Krzemionkach przygotował trzy potrawy. Pierwszą był pieczony na rożnie nad ogniem udziec jagnięcy, wcześniej zamarynowany w ziołach i czerwonym winie. Drugą propozycją były szaszłyki z wątróbki cielęcej pieczone w archaiczny sposób na rozgrzanym kamieniu z pikantnym sosem. A trzecią kasza gryczana z podrobami drobiowymi i krwią kaczki, suszonymi owocami czyli coś w rodzaju kaszanki na gorąco.

Oczywiście, w programie pokazano rezerwat archeologiczny Krzemionki wraz z zespołem neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. W podróży w przeszłość Karolowi Okrasie towarzyszył pracownik naszego muzeum, Grzegorz Kończyk.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *