Słodka historia cukru

Motywem przewodnim najbliższej „Soboty w muzeum”, która odbędzie się 25 lutego w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach będzie cukier i związane z nim historie.

Cukier przebył długą drogę od głębokiej starożytności, zanim na dobre zagościł w naszym jadłospisie jako podstawowy składnik słodkości, które tak wszyscy uwielbiamy. Choć dziś nie wyobrażamy sobie życia bez słodyczy, przez stulecia cukier był towarem luksusowym, na który nie każdy mógł sobie pozwolić

Uczestnicy warsztatów dowiedzą się z czego i jak uzyskiwano niegdyś cukier, kiedy pojawił się w Polsce i jaką w tym rolę odegrały Częstocice. W ramach zajęć plastycznych wykonamy z modeliny własne, bajkowo-kolorowe słodycze.

Zajęcia odbędą się 25 lutego (sobota) o godz. 11:00 w Pałacu Wielopolskich w Częstocicach (ul. Świętokrzyska 37, Ostrowiec Świętokrzyski). Koszt: 15 zł/osoba. Zapisy do piątku 24 lutego pod nr telefonu 41 265 36 51, kom. 669 970 489 lub mailowo: sekretariat@muzeumostrowiec.pl.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *